Kucharz – zawód przyszłości

Każdy z nas potrzebuje jedzenia do tego, aby przeżyć. Jednak dla większości nie jest to tak prozaiczne, a raczej czynność jedzenia traktujemy jako coś przyjemnego – lubimy smacznie przygotowane posiłki, czekoladowe desery, słone przekąski. Niestety często gotowanie zajmuje sporo czasu, którego nam na co dzień brakuje. Bardziej skomplikowane i wytworne dania wymagają też specjalnych kulinarnych umiejętności. Dobrze jest wiedzieć, jak obchodzić się z krewetkami, albo jak usmażyć wołowinę, żeby nie była twarda.
Wiele informacji można teraz znaleźć w Internecie, ale nie każdy z nas ma w sobie pasję do gotowania i nie każdy znajdzie na to czas. Dlatego niezastąpione są restauracje, w których wystarczy zamówić ulubiony posiłek, a kucharz odpowiednio go dla nas przygotuje. Wydaje się to proste, ale za tym wszystkim kryją się lata doświadczeń, pasja i czas poświęcony na zdobywanie umiejętności. Czym zatem jest zawód kucharza? Czy jest on przyszłościowy i czy każdy może wybrać dla siebie taką ścieżkę?
CO ROBI KUCHARZ?
Odpowiedź na to pytanie wydaje się prosta. Kucharz przygotowuje jedzenie – większość osób zgodzi się z tym stwierdzeniem. Jednak ten zawód jest dużo bardziej skomplikowany. Kucharz powinien wiedzieć, jak odpowiednio połączyć ze sobą różne składniki, by wszystko idealnie współgrało. Bardzo ważne są również umiejętności właściwego przygotowywania „trudnych” dań – tych, których my sami zazwyczaj nie jesteśmy w stanie stworzyć w domu.
Co jeszcze należy do zadań kucharza? Podanie posiłku w taki sposób, by już samym wyglądem sprawić, że będziemy mieli ochotę jak najszybciej go zjeść. Nie wystarczy wyłożyć jedzenie na talerz – należy zadbać o formę, dodatki podane w interesujący sposób, niczym małe dzieło sztuki. To wszystko nie bierze się znikąd, a jest wynikiem wielu lat spędzonych na takiej pracy.
ORGANIZACJA PRACY I ZARZĄDZANIE ZESPOŁEM
Kucharz, a raczej szef kuchni, ma na swojej głowie znacznie więcej obowiązków niż tylko przygotowywanie posiłków. To często on ustala menu, a więc odpowiada za to, by posiłki odpowiednio ze sobą współgrały i pasowały do całej konwencji lokalu.
Szef kuchni musi także potrafić zarządzać zespołem – w „godzinach szczytu” w restauracjach, kiedy głodni klienci czekają na swoje dania, niezwykle ważny jest czas. Praca w stresie i pośpiechu nie sprzyja tworzeniu pysznych i artystycznych dań, ale kucharz musi dać z siebie wszystko. Dlatego powinien w odpowiedni sposób organizować zarówno swoją pracę, jak i pracę całego zespołu. Oznacza to także utrzymywanie porządku w kuchni i dbanie o to, by wszystko było na swoim miejscu.
Bardzo ważne w pracy kucharza jest też to, by potrafił on właściwie reagować na niespodziewane sytuacje. Niekiedy jakieś danie może się nie udać, albo klient będzie niezadowolony – wtedy kucharz odpowiada tak naprawdę za cały lokal. Od niego zależy, czy goście opuszczą go w dobrych nastrojach.
CZY KAŻDY MOŻE ZOSTAĆ KUCHARZEM?
Wydaje się, że większości umiejętności potrzebnych w zawodzie kucharza można się nauczyć. Oczywiście jest w tym sporo prawdy, bo nikt nie rodzi się z wiedzą na temat tego, jak przygotować pesto albo sushi. Jednak braku pewnych zdolności nie zakryją nawet lata nauki i doświadczenia.
Kandydat na kucharza powinien mieć wyczulony smak i naturalną umiejętność dobierania i łączenia ze sobą różnych składników. Oczywiście powinien też dobrze czuć się w kuchni i być niezwykle wytrwałym, bo czasami jakiś posiłek uda się dopiero za dziesiątym podejściem. Kucharz musi być także przygotowany na pracę w dość trudnych warunkach: pośpiechu, stresie, wysokiej temperaturze.
Jak widać, zawód kucharza wymaga dużo poświęceń i ciężkiej pracy. Osoby, które dobrze czują się w kuchni, lubią gotować i przyrządzać ciekawe dania dla swoich bliskich, powinny zainteresować się szkołą, która da im możliwości dalszego rozwoju. Można jednak śmiało powiedzieć, że ludzie zawsze będą chodzić do restauracji i czuć potrzebę zjedzenia smacznego posiłku, dlatego kucharz z pewnością jest zawodem przyszłości.