Cukiernik – słodki zawód?

Nauczyciel pokazuje uczniom jak ozdabiać ciasto

Tak wielu z nas ciężko jest oprzeć się pięknie wyglądającym zza szyby cukierni słodkościom. Szczególnie kuszą te udekorowane, estetyczne ciasteczka czy babeczki. Lubimy także dobrze znane smaki domowej szarlotki czy sernika.

Wejście do cukierni, wybranie ulubionego deseru i zapłacenie zajmuje dosłownie chwilę, a my nie musimy robić w domu całej blachy ciasta i czekać, aż się upiecze. Między innymi właśnie tym zajmuje się cukiernik, ale ten zawód skrywa w sobie wiele więcej tajemnic. Praca cukiernika jest częściowo bardzo artystyczna, ale z drugiej strony wciąż rzemieślnicza. Czym w takim razie zajmuje się cukiernik? Czy jest to zawód dla każdego, czy może wymaga specjalnych umiejętności?

CZY PRACA CUKIERNIKA JEST TAKA SŁODKA?

Wydawać by się mogło, że w pracy cukiernika nie ma nic skomplikowanego, że wykonuje on dość powtarzalne czynności. Nic bardziej mylnego! Oczywiście cukiernik jest odpowiedzialny za wypiek ciast, ciasteczek, babeczek, tortów, ale także wszelkich innych słodkości, tych, w których to zaprezentowana forma gra dużą rolę.

Dlatego praca cukiernika wymaga oczywiście umiejętności pieczenia i znajomości różnych przepisów. Jednak taka osoba często jest również odpowiedzialna za dekorowanie wypieków.

Na efekt końcowy, czyli smak i wygląd słodkości, duży wpływ mają użyte do tego celu składniki. I to także należy do obowiązków cukiernika: wybór właściwych produktów spożywczych. To on powinien wiedzieć, jakiego rodzaju mąki lepiej użyć, albo jaki specjalny składnik nada wypiekowi charakterystycznego smaku.

Cukiernik może także zarządzać pracą innych ludzi, którzy pomagają w codziennych obowiązkach. W tym zawodzie bardzo ważne jest właściwe użytkowanie sprzętu tak, aby wytrzymał jak najdłużej. To też należy do zadań cukiernika.

ARTYSTA CZY JEDNAK RZEMIEŚLNIK?

Dobrze, jeśli podstawą każdego zawodu jest to, że lubi się go wykonywać. Tak samo wygląda to z pracą cukiernika – osoba myśląca o takim fachu powinna lubić tworzenie słodkości i mieć swego rodzaju zmysł. Oznacza to nie tylko wykonywanie wypieków zgodnie z przepisem, ale także eksperymentowanie i próby tworzenia autorskich dzieł.

Oprócz zdolności manualnych i artystycznych cukiernik powinien mieć duże pokłady cierpliwości, bo wypieki nie zawsze wychodzą takie, jak powinny. Musi być także przygotowany na pracę w cieple i wiele godzin spędzonych na stojąco.

Praca cukiernika wiąże się z wykonywaniem różnych słodkości na imprezy okolicznościowe: urodziny, imieniny, wesela czy różne święta. Czasami oznacza to pracę w nocy, by dostarczyć świeże wypieki z samego rana, albo kilkanaście godzin ciągłego pieczenia, żeby zdążyć ze wszystkimi zamówieniami. To także należy mieć na uwadze, zastanawiając się nad wyborem kariery cukierniczej.

Cukiernik może pracować nie tylko w cukierniach, ale też w hotelach, restauracjach, albo otworzyć własną działalność. Z pewnością praca w różnych miejscach jest do siebie bardzo podobna, ale może różnić się pewnymi szczegółami.

Czy zawód cukiernika może być spełnieniem marzeń? Dla niektórych ludzi na pewno. Piękne, artystyczne wypieki dają niemałą satysfakcję, a lata doświadczeń pozwalają na jeszcze większą swobodę i eksperymenty. Dobrze jest jednak pamiętać, że to mimo wszystko ciężka, w dużej mierze stojąca praca, która czasami odbywa się w nietypowych godzinach.